Coulomb World Forum

Discuss investment in Coumlomb World BPO


    04 July 2009 (Saturday)

    Share

    mama aleeya

    Posts : 10
    Join date : 2009-07-01

    coulomb masuk paper kosmo hari ni

    Post  mama aleeya on Sun Jul 05, 2009 11:40 am

    5,000 pelabur kempunan - Bos syarikat pengurusan data lesap bersama pelaburan lebih RM10 juta

    Oleh MOHD. TURMADZI
    MADUN


    KUALA LUMPUR - Alasan yang diberi kononnya menghadiri majlis pengebumian pada 31 Jun lalu tetapi rupa-rupanya beberapa orang pegawai sebuah syarikat pengurusan data terus 'lesap' bersama wang pelaburan orang ramai yang dipercayai berjumlah lebih RM10 juta.

    Beberapa mangsa membuat dakwaan itu selepas yakin mereka adalah sebahagian daripada 5,000 pelabur yang ditipu oleh sebuah syarikat perkhidmatan penyumberan luar perniagaan (BPO) yang beroperasi di sebuah pejabat di Jalan Tun Razak di sini.

    Setiap mangsa telah membayar RM1,040 untuk satu akaun dan diberi kata laluan bagi mengakses laman web syarikat berkenaan.

    Mangsa kemudian menggunakan akaun itu untuk memasukkan data jualan Internet bagi rangkaian pasar raya terkemuka Walmart di Amerika Syarikat dengan janji pulangan RM600 sebulan untuk setiap akaun.

    Janji manis itu nyata mengaburi mata sesetengah pelabur sehingga ada yang sanggup berhenti kerja dan meminjam daripada ah long untuk membuka sehingga 30 akaun.
    avatar
    Q

    Posts : 148
    Join date : 2009-06-30
    Age : 33
    Location : cheras

    Re: 04 July 2009 (Saturday)

    Post  Q on Sun Jul 05, 2009 12:02 pm

    kalaulah aku dapat kontrak dgn walmart tu.. aku wat elok2. semua untung.

    shahn9

    Posts : 8
    Join date : 2009-07-03

    paper utusan hari ini

    Post  shahn9 on Sun Jul 05, 2009 12:07 pm

    Waspada dengan syarikat tawaran pekerjaan
    KUALA LUMPUR 4 Julai - Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Hajat sepasang suami isteri ini ialah untuk mendapatkan pulangan lumayan hasil pelaburan mereka melalui Internet.

    Tetapi malangnya selepas menambah pelaburan sehingga sebanyak RM30,000 dan berhenti kerja untuk menumpukan bisnes dalam Internet itu, rupa-rupanya ia hanya tipu helah belaka.

    Kisahnya bermula apabila pasangan itu mendaftar di sebuah syarikat yang menawarkan kerja memasukkan data kononnya untuk kegunaan pasar raya besar terkemuka dunia, Wal-Mart.

    Mereka membuat pelaburan awal sebanyak RM3,120 untuk membuka tiga akaun di syarikat itu sejak Februari lalu dan tidak curiga kerana pelaburan membuahkan hasil.

    Sebagaimana dijanjikan iaitu RM600 sebulan bagi setiap akaun yang dibuka, pasangan itu berjaya memperoleh RM3,600 untuk tempoh dua bulan pertama.

    Mangsa yang hanya ingin dikenali sebagai Eshwar, 40-an menceritakan, setelah membuka akaun mereka diberikan kata laluan untuk mengakses laman web syarikat tersebut bagi kegunaan memasukkan data-data yang diberikan setiap hari.

    "Tugas pemegang akaun ialah memasukkan kesemua 30 data yang dimuat turun dari laman web itu ke dalam ruangan disediakan," katanya ketika ditemui Mingguan Malaysia di sini.

    Beliau berkata, data-data tersebut didakwa transaksi pembelian barangan secara online dari seluruh dunia untuk pasar raya besar Amerika Syarikat, Wal-Mart.

    "Kami yakin dengan pulangan itu dan mengeluarkan wang simpanan RM30,000 pula untuk membuka 27 lagi akaun, dua minggu lalu.

    "Saya juga telah meletakkan jawatan sebagai jurufoto di sebuah syarikat pengurusan majlis untuk memberi tumpuan kepada kerja itu," katanya.

    Beliau berkata, malangnya minggu lalu, laman web syarikat itu tidak lagi dapat diakses dan kunjungan ke pejabatnya pula mendapati ia telah ditutup dan tidak lagi beroperasi.

    "Semasa ke pejabat syarikat itu, kami menemui ramai yang menjadi mangsa. Rupa-rupanya ada yang lebih malang dengan kerugian RM120,000.

    DAH KELUAR PAPER COSMO&UTUSAN.APER LANGKAH SEPATUTNYA KITA PERLU BUAT.ANY IDEA..?
    avatar
    Q

    Posts : 148
    Join date : 2009-06-30
    Age : 33
    Location : cheras

    Re: 04 July 2009 (Saturday)

    Post  Q on Sun Jul 05, 2009 12:15 pm

    shahn9 wrote:Waspada dengan syarikat tawaran pekerjaan
    KUALA LUMPUR 4 Julai - Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Hajat sepasang suami isteri ini ialah untuk mendapatkan pulangan lumayan hasil pelaburan mereka melalui Internet.

    Tetapi malangnya selepas menambah pelaburan sehingga sebanyak RM30,000 dan berhenti kerja untuk menumpukan bisnes dalam Internet itu, rupa-rupanya ia hanya tipu helah belaka.

    Kisahnya bermula apabila pasangan itu mendaftar di sebuah syarikat yang menawarkan kerja memasukkan data kononnya untuk kegunaan pasar raya besar terkemuka dunia, Wal-Mart.

    Mereka membuat pelaburan awal sebanyak RM3,120 untuk membuka tiga akaun di syarikat itu sejak Februari lalu dan tidak curiga kerana pelaburan membuahkan hasil.

    Sebagaimana dijanjikan iaitu RM600 sebulan bagi setiap akaun yang dibuka, pasangan itu berjaya memperoleh RM3,600 untuk tempoh dua bulan pertama.

    Mangsa yang hanya ingin dikenali sebagai Eshwar, 40-an menceritakan, setelah membuka akaun mereka diberikan kata laluan untuk mengakses laman web syarikat tersebut bagi kegunaan memasukkan data-data yang diberikan setiap hari.

    "Tugas pemegang akaun ialah memasukkan kesemua 30 data yang dimuat turun dari laman web itu ke dalam ruangan disediakan," katanya ketika ditemui Mingguan Malaysia di sini.

    Beliau berkata, data-data tersebut didakwa transaksi pembelian barangan secara online dari seluruh dunia untuk pasar raya besar Amerika Syarikat, Wal-Mart.

    "Kami yakin dengan pulangan itu dan mengeluarkan wang simpanan RM30,000 pula untuk membuka 27 lagi akaun, dua minggu lalu.

    "Saya juga telah meletakkan jawatan sebagai jurufoto di sebuah syarikat pengurusan majlis untuk memberi tumpuan kepada kerja itu," katanya.

    Beliau berkata, malangnya minggu lalu, laman web syarikat itu tidak lagi dapat diakses dan kunjungan ke pejabatnya pula mendapati ia telah ditutup dan tidak lagi beroperasi.

    "Semasa ke pejabat syarikat itu, kami menemui ramai yang menjadi mangsa. Rupa-rupanya ada yang lebih malang dengan kerugian RM120,000.

    DAH KELUAR PAPER COSMO&UTUSAN.APER LANGKAH SEPATUTNYA KITA PERLU BUAT.ANY IDEA..?



    rasanya mcm xde langkah. cuma kita boleh mendesak badan kerajan / polis/ NGO untuk menyiasat dan mengambil tindakan secepat mungkin. kalau nak refund. aku rasa susah. lagipon korang semua tau. kat malaysia ni banyak yang x telus. percaya atau tidak. itu masing2. tapi percayalah. ********.......dll. (dia padam atas tidak mahu berlaku masalah pada orang yang xphm bahasa).


    Last edited by Q on Sun Jul 05, 2009 1:14 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : dia padam atas tidak mahu berlaku masalah pada orang yang xphm bahasa)

    staff2

    Posts : 30
    Join date : 2009-07-03

    Re: 04 July 2009 (Saturday)

    Post  staff2 on Sun Jul 05, 2009 12:55 pm

    ai...tetibe lak nk menunding jari ni naper ye....
    Q,
    as a exstaff coulomb biar rose jawab soklan tu napa kiter masih keje di situ wlwpun kite ader bukak acc...
    kejer data entry we buat as a part time...n tak salah rasenya(at that time) kite still maintain ngan coulomb...tak salahkan...customer sendiri pernah nampak rose buat data tu kan...we still keje situ masa tu coz we masa tu tak syak apa2 sgt..bos masa tu baik(sekarang mcm bangsat)...customers semua baik2...n itu menyebabkan we syg nk tggalkan coulomb...n now nampaknya we have to find another job lah Sad
    avatar
    Q

    Posts : 148
    Join date : 2009-06-30
    Age : 33
    Location : cheras

    Re: 04 July 2009 (Saturday)

    Post  Q on Sun Jul 05, 2009 1:00 pm

    staff2 wrote:ai...tetibe lak nk menunding jari ni naper ye....
    Q,
    as a exstaff coulomb biar rose jawab soklan tu napa kiter masih keje di situ wlwpun kite ader bukak acc...
    kejer data entry we buat as a part time...n tak salah rasenya(at that time) kite still maintain ngan coulomb...tak salahkan...customer sendiri pernah nampak rose buat data tu kan...we still keje situ masa tu coz we masa tu tak syak apa2 sgt..bos masa tu baik(sekarang mcm bangsat)...customers semua baik2...n itu menyebabkan we syg nk tggalkan coulomb...n now nampaknya we have to find another job lah Sad




    eh, xde menunding jari pon rose. i just tanya. jgn salah paham lak.
    tapi i ada baca satu tmpt. mcm ni dia ckp.




    nits

    Reply »
    |
    Report Abuse
    |
    Judge it!
    |
    #157
    23 min ago

    Hi everybody pls read kosmo front page today sunday, our photo's also out.

    One more thing pls don ever trust the coulomb staff, they are shiting to everyone scard that they wil kena bambu, mages, jenny and zakaria are very close with the 2 idiots (uday and shiva) they are shits indians frm india. I feel so shame, malaysian are cheated and well event our own country man involved with this 2 suckers.

    Mages will always go back late with shiva and will always talk in tamil amoung themselves in the office infront of other staff. Infact mages and jenny bought 100 over acc just last 2 weeks after working there for 1 year. What everyone think about this?????? When tey came to police station they were laughning and having fun and it doesn't look like that they had lost over RM100k. According to zakaria, the 2 suckers wil always take im to spa and make im to get drunk, while that 2 suckers will meet up with all kind of people which unknwn!!!!!!. They aslo asked zakaria to transfer money to "bissmillah gem sdn bhd" about rm 20k and asked zakaria to shut his mouth.
    nits

    Reply »
    |
    Report Abuse
    |
    Judge it!
    |
    #158
    21 min ago

    Come on everybody, see what is hapening to malaysian??? This is big scam in malaysia whereby everyone had lost about more than 10k each and about 5000 thousand people had invest.

    Come let us meet up on monday in coulomb office, let us get together and let the media knows what had happen.

    staff2

    Posts : 30
    Join date : 2009-07-03

    Re: 04 July 2009 (Saturday)

    Post  staff2 on Sun Jul 05, 2009 1:14 pm

    ummm..its ok...cuma biaselah tu...org tu dlm keadaan terlampau marah la tu die sampai nak salahkan semua org n tak pk lak pasal apa diri sendiri dh buat,..biasalah tu..huhuhu..
    cuma bila die kata we laugh kat balai tu...bongok la klu nk buat mcm tu..,..we also invest n our family pon..malu tak tau mcmaner nk berdepan ngan kawan2 n family..tuhan je yg tahu...takder mase nk laugh2 ni...klu nk ketawa pon sekadar nk sedapkan ati..takkan nak meraung bagai kat balai tu..umm..tak perlah..mana customers yg memahami tu thanx a lot...banyak sokongan we dpt...cuma dua tiga org je kot yg still can't get it n rase diri die je yg betol...biarlah..nk argue pon tak guna...
    avatar
    Q

    Posts : 148
    Join date : 2009-06-30
    Age : 33
    Location : cheras

    Re: 04 July 2009 (Saturday)

    Post  Q on Sun Jul 05, 2009 1:29 pm

    staff2 wrote:ummm..its ok...cuma biaselah tu...org tu dlm keadaan terlampau marah la tu die sampai nak salahkan semua org n tak pk lak pasal apa diri sendiri dh buat,..biasalah tu..huhuhu..
    cuma bila die kata we laugh kat balai tu...bongok la klu nk buat mcm tu..,..we also invest n our family pon..malu tak tau mcmaner nk berdepan ngan kawan2 n family..tuhan je yg tahu...takder mase nk laugh2 ni...klu nk ketawa pon sekadar nk sedapkan ati..takkan nak meraung bagai kat balai tu..umm..tak perlah..mana customers yg memahami tu thanx a lot...banyak sokongan we dpt...cuma dua tiga org je kot yg still can't get it n rase diri die je yg betol...biarlah..nk argue pon tak guna...

    entah la.. susah nak ckp. bila dah mcm ni. kepercayaan org memang dah hilang.
    benda mcm ni adik beradik pon leh gaduh. laki bini pon boleh becerai. duitkan.
    rezeki ni mmg tuhan punya. tapi harap pihak berkuasa buat kerja sebaik munkin.

    kepada yang berkenaan :
    aku pon kerja gov. orang nak renovate atau bina bangunan xkisah rumah ke ape pon banyak peel. dah kata xle. nak jugak boleh. tapi kerja kita layan sebaiknya dan buat sebaiknya. walopon diakata mnyusahkan. tapi kerja jalan. ada gak kerja ngn public. xde la keco pon bila public complain keje lmbt, nak approve cepat je. kalau ada info status apporoval. aku call gak bgtau status skarang. xde la dok diam smpi org tnya. adoi. kdg2 org ni xpaham bahasa. mcm xboleh ckp elok2.

    atiezm

    Posts : 10
    Join date : 2009-07-01

    HOT NEWS>>>>READ

    Post  atiezm on Sun Jul 05, 2009 3:56 pm

    THIS COMMENT BY NITS AT TOPIX

    Hot news, yesterday we had go around mages, it seems she had kososngkan rumah frm last 2 days.

    U all can trust me, its is true and it had happen infront of my eye, i was there coz me myself had oppened 60 acc jz last 2 weeks ago and never got paid at all. Jz imagine how i will be, i tuk up all my savings. i got no single money at the moment.

    Dear all pls read cosmo today and utusan will be out tomorow
    avatar
    Q

    Posts : 148
    Join date : 2009-06-30
    Age : 33
    Location : cheras

    Re: 04 July 2009 (Saturday)

    Post  Q on Sun Jul 05, 2009 4:30 pm

    atiezm wrote:THIS COMMENT BY NITS AT TOPIX

    Hot news, yesterday we had go around mages, it seems she had kososngkan rumah frm last 2 days.

    U all can trust me, its is true and it had happen infront of my eye, i was there coz me myself had oppened 60 acc jz last 2 weeks ago and never got paid at all. Jz imagine how i will be, i tuk up all my savings. i got no single money at the moment.

    Dear all pls read cosmo today and utusan will be out tomorow


    tanya staff. aku xle nak jawab.
    avatar
    acura_paul

    Posts : 28
    Join date : 2009-07-01
    Location : KUALA LUMPUR

    GUYS STAY COOL

    Post  acura_paul on Sun Jul 05, 2009 5:03 pm

    GUYS WE UNDERSTAND UR FEELINGS NOT ONLY YOU ALL LEFT LIKE THIS .. ACTUALLY ITS GOOD TO HAVE THE MEDIA IN THIS ISSUE ... BUT DO YOU THINK ITS WORTH IT ... THERE ARE CERTAIN ISSUE WE CANT MAKE IT BIG AS SOMETIMES IT CAN BE OUT OF OUR HAND ... I SUGGEST YOU GUYS STAY CALM.. WE WILL GET RIGHT INFO A.S.A.P ...

    Sponsored content

    Re: 04 July 2009 (Saturday)

    Post  Sponsored content


      Current date/time is Wed May 23, 2018 3:05 pm